Играта

Какво представлява играта MarkStrat?

MarkStrat е компютърна симулация на пазар. Играта представлява състезание между отбори. Всеки отбор може да е от 2 до 4 човека. На пазара, на който оперирате, ще има още 4-6 отбора - т.е. ще се състезавате срещу колегите си.

Готов съм да започна!


Стъпка 1: Изтеглете софтуера (ZIP архив) и го инсталирайте, следвайки инструкциите в README файла. Ако нямате търпение, можете да разгледате предварително софтуера, като отворите PRACTICE индустрията.

Стъпка 2: Изтеглете упътването: английски френски (ZIP архив).

Стъпка 3: Вижте правилата и инструкциите за предаване на решенията.


Какво трябва да направя?

Първо, трябва да намерите компютър, на който да си инсталирате софтуера. Не е необходимо всеки да си инсталира софтуера - това е колективна игра и решенията се взимат колективно. Затова е достатъчно веднъж седмично да се събирате някъде, където има компютър. Един кръг от играта отнема от 30 мин до 3 часа. В началото, докато се ориентирате, ще ви е нужно повече време.

Инсталирах софтуера, нищо не разбирам - сега какво?

Настройте си софтуера на езика, на който предпочитате да работите - английски или френски. Прочетете упътването - около 40 страници, вероятно няма да разберете всичко при първия прочит, но не се отчайвайте. Упътването е МНОГО важно, то ви обяснява каква е целта на играта.

Прочетох упътването 3 пъти, пак не разбирам!

Накратко - вие сте маркетинг мениджър на фирма. Като такъв, вие трябва да взимате маркетингови решения. Решенията обхващат всички аспекти на маркетинг микса - какви продукти да произвеждате, на каква цена да ги продавате, къде да ги продавате, как да ги рекламирате. За да взимате правилни решения, трябва да анализирате маркетинговите проучвания, които имате. Всички решения се свеждат до конкретни числа. След като измислите всичко, трябва да изпратите взетите от вас решения.

Какво става след като взема решенията?

Когато пристигнат вашите решения и тези на конкурентите ви (другите отбори), се обработват и вие получавате резултатите - т.е. реакцията на пазара. Всичко е описано с конкретни числа. Например продажбите ви падат с 10%. Вие разглеждате внимателно новите маркетингови проучвания и виждате, че това е защото конкурентите ви са намалили цените си. Сега трябва отново да вземете решение как да реагирате.

До кога така?

Докато ни е забавно на всички. Предполагам, че ще има около 10 кръга на играта. Първият е най-труден, защото все още не сте ориентирани в ситуацията. След това обаче става по-интересно и предизвикателството е по-голямо.

Успех!