Здравейте!

Привет на всички, които за първи път посещават този сайт! Неговата основна цел е да подпомага студентите от Стопански факултет на СУ в упражненията и лекциите им по Маркетинг.

Крайна класация: Период 10

4.01. Честито на победителите Калин Попов, Бенямин Магрисо и Жауад Кхрейс от отбор Zonama I, завършили с резултат 8259! Ако ви е интересно какво се е случило през последния период, може да си изтеглите файловете на всички отбори с парола igra2019. Благодаря за ентусиазма на всички, които участваха в играта - надявам се да ви е била полезна и забавна!

25.12. Резултатите на всички индустрии са готови. Това е последният период на играта - да за сте сигурни, че нещо няма да се обърка, можете да изпратите решенията си и по-рано, за да ви пиша, ако има проблем. Весели празници на всички! Срок за последните решения - четвъртък, 2 Януари.

17.12. Резултатите на всички индустрии са готови, като имаме нов лидер - Zonama I! Това е предпоследния период на играта, но до края всичко си остава същото: можете да взимате заеми, ако не сте надхвърлили общо 15 млн. от началото на играта и да заявите, че ще ги връщате за до 3 периода. Можете да пускате проучвания за нови продукти, макар че няма да можете да ги използвате, с идеята, че това влияе на индекса ви. Понеже крайният резултат от играта определя точките, които ще получите, добре е да вложите малко повече усилия, за да финиширате с резултат над 1000 - може да прочетете пак материалите във Фейсбук страницата на играта, а защо не и да потърсите помощ от колеги! Срок за следващите решения - неделя, 22 Декември.

3.12. Готови са файловете за период 8. Тази седмица пропускаме един период заради 8 декември. До края на играта остават още 3 периода (15 декември, 22 декември и 2 януари). В класацията този път няма размествания, но разликата между първите 3 отбора е под 5%. Продължаваме с подаръците за всички отбори с индекс по-малък от 1000. Срок за следващите решения - неделя, 15 декември.

25.11. Период 7 започва за всички индустрии. Доста интересен обрат в класацията: имаме нов лидер, който се изкачва с 3 места нагоре и е от същата индустрия като на предишния лидер! Това са Беталфа I - браво! Коледа наближава, затова започваме с подаръците - всички отбори с индекс по-малък от 1000 получават безвъзмездна субсидия от 5 млн. на период. Целта на субсидията е да станат по-конкурентоспособни и в края на играта да успеят да реализират плановете, за които не им достигат средства. Остава възможността да ползвате заеми, ако все още не сте достигнали лимита от 15 млн. Срок за следващите решения - неделя, 1 декември.

18.11. Започваме с период 6 - файловете са готови за всички индустрии. В класацията този път няма изненади, но Беталфа E се откъсва пред конкурентите. Срок за следващите решения - неделя, 24 ноември.

12.11. Вече сме в период 5, а класацията е актуализирана. По върха има размествания - новият лидер е Беталфа E, но между първите 3 отбора на практика няма разлика. Срок за следващите решения - неделя, 17 ноември.

4.11. Продължаваме с период 4 - всички отбори могат да изтеглят новите си файлове. Новият лидер в общата класация е Беталфа I! Срок за следващите решения - неделя, 10 ноември.

28.10. Период 3 е готов за всички индустрии, можете да си изтеглите новите файлове. Ето няколко полезни документа, в които са описани стратегиите на победителите от предишни години - прочетете ги, за да не изоставате от лидерите. Срок за следващите решения - неделя, 3 ноември.

21.10. Всички индустрии започват период 2 на играта. За да видите резултатите си, изтеглете отново файла от сайта и изпълнете същите стъпки като през първия период, като запишете новите файлове върху старите. Срок за следващите решения - неделя, 27 октомври.

Играта вече е пълнофункционална - може да започнете разработката на нови продукти, както на съществуващия sonite пазар, така и на новия vodite веднага. Разработката на продукт изисква значителни инвестиции, затова имате възможност да използвате банкови заеми.

Заемите, като всеки един ресурс, са ограничени - за тях важат следните правила:

Сумата, която заявите като заем, трябва да бъде използвана през текущия период! Трябва да пуснете заявка за заем (Interface->Finances->New Loan) и да го изхарчите веднага - предвиждате в бюджета си дефицит, равен на заема, който искате. Ако заемът отговаря на горните условия, аз го одобрявам след като изпратите решенията си. Както бюджета, така и заема не се прехвърлят в следващия период - няма смисъл да искате повече пари, отколкото сте предвидили да изхарчите в конкретния период. Ако заема не отговаря на условията по-горе, ще трябва да го променя и парите, които не ви достигат, ще се намалят автоматично от играта (намаляват се най-вече разходите за реклама). Другата опция в софтуера - искане за увеличаване на маркетинговия бюджет не я използвайте, тя е предвидена за подпомагане на отбори, които са закъсали.

16.10. Започваме с маркетинговата игра - тази година се състезават 24 отбора, които са групирани в 4 индустрии: Babali, Betalpha, Bookface и Zonama. Всички отбори трябва да са получили информация относно индустрията, отбора и паролата за достъп на мейлите, посочени при регистрацията. Ако нямате мейл от мен, моля проверете в spam папката си. Изтеглете софтуера и настройте кои папки ще ползвате за Private и Exchange (папка за трансфер), като настройката за Program directory не я променяйте. Файловете за вашия отбор можете да изтеглите от страницата Файлове, като след това трябва да ги разархивирате директно в папката за трансфер. Предаването на решения става отново през сайта, от страницата Решения.

След като предадете решенията си, проверете на страницата Статус дали решенията ви са получени. Ако пише, че не са, прочетете внимателно последната точка от упътванията за предаване на решения и опитайте отново. Срок за първите решения - неделя, 20 октомври.

12.10. Започваме с новото издание на маркетинговата игра. Ето какво трябва да направите преди да се регистрирате:

4.10. Разгледайте учебните планове за курсовете по Маркетинг за учебната година 2019/2020 г., правилата за формиране на оценката, заданията и сроковете за курсовите работи и необходимата литература:

Можете да се присъедините към Facebook групата на курса по маркетинг, в която обсъждаме всякакви въпроси.