Здравейте!

Привет на всички, които за първи път посещават този сайт! Неговата основна цел е да подпомага студентите от Стопански факултет на СУ в упражненията и лекциите им по Маркетинг.

Крайна класация: Период 10

9.01. Честито на победителите Велимира Нинова, Владимира Лимонова и Лидия Кабатлийска от отбор Хари O, завършили с резултат 5 496! Можете да изтеглите файловете на всеки един отбор с парола igra2020 ако ви е интересно какво се е случило през последния период. Благодаря на всички за ентусиазма и за споделените емоции, надявам се играта да ви е била полезна и забавна!

22.12. Готови са всички индустрии. В класацията няма размествания, но битката е ожесточена - разликата между Уизли U и Хари O е под 5%. Това е последният период на играта, като правилата за заемите остават същите (размер до 5 млн., връщане до 3 периода, до 15 млн. общо за цялата игра). За да сте сигурни, че нещо няма да се обърка, можете да изпратите решенията си и по-рано - да мога да ви предупредя навреме, ако има някакъв проблем. Весели празници на всички! Срок за последните решения - сряда, 6 Януари.

7.12. Резултатите на всички индустрии са готови! Имаме леко разместване в класацията, Уизли U си връща първото място, но само с 50 единици разлика пред Хари O, като и двата отбора са с индекси около 4400. Тази седмица пропускаме един период заради 8 декември. Това е предпоследния период на играта, но до края всичко си остава същото: можете да взимате заеми, ако не сте надхвърлили общо 15 млн. от началото на играта и да заявите, че ще ги връщате за до 3 периода. Можете да пускате проучвания за нови продукти, макар че няма да можете да ги използвате, с идеята, че това влияе на индекса ви. Понеже крайният резултат от играта определя точките, които ще получите, добре е да вложите малко повече усилия, за да финиширате с резултат над 1000 - може да прочетете пак стратегиите на победителите, а защо не и да потърсите помощ от колеги! Срок за следващите решения - неделя, 20 декември.

30.11. Готови са файловете за период 8. След кратка дискусия във Фейсбук групата изглежда, че има достатъчно хора, на които им се почива на 13-ти и 27-ми декември. Това означава, че до края на играта остават още 3 периода (6 декември, 20 декември и 6 януари). В класацията този път имаме разместване - повеждат Хари O, които последните три периода бяха втори. Продължаваме с подаръците за всички отбори с индекс по-малък от 1000. Срок за следващите решения - неделя, 6 декември.

23.11. Период 7 започва за всички индустрии - няма изненади на върха на класацията, но Хари O топи преднината на Уизли U. Обаче има други изненади! Коледа наближава, затова започваме с подаръците - всички отбори с индекс по-малък от 1000 получават безвъзмездна субсидия от 5 млн. на период. Целта на субсидията е да станат по-конкурентоспособни и в края на играта да успеят да реализират плановете, за които не им достигат средства. Остава възможността да ползвате заеми, ако все още не сте достигнали лимита от 15 млн. Срок за следващите решения - неделя, 29 ноември.

16.11. Започваме с период 6 - файловете са готови за всички индустрии. Тази седмица лидерът в общата класация се запазва, но пък следващите три места са заети от отбори от индустрия Хари. Срок за следващите решения - неделя, 22 ноември.

9.11. Вече сме в период 5, като имаме нов лидер - Уизли U с индекс 2607, следвани от Хари O, които се изкачват с 6 места нагоре. Хагрид U пък правят рекорден скок с 18 места нагоре, достигайки на 1 точка от лидера миналия период, така че следващия период ще е интересна битката. Срок за следващите решения - неделя, 15 ноември.

2.11. Продължаваме с период 4 - всички отбори могат да изтеглят новите си файлове. Новият лидер в класацията е отбор Хагрид А, които първи минават SPI от 2000. На второ място пък са Дъмбълдор Е, които се изкачват с цели 16 места нагоре. Срок за следващите решения - неделя, 8 ноември.

26.10. Период 3 е готов за всички индустрии - можете да си изтеглите новите файлове. Ето няколко полезни документа, в които са описани стратегиите на победителите от предишни години - прочетете ги, за да не изоставате от лидерите. Срок за следващите решения - неделя, 1 ноември.

21.10. Всички индустрии започват период 2 на играта. За да видите резултатите си, изтеглете отново файла от сайта и изпълнете същите стъпки като през първия период, като запишете новите файлове върху старите. Срок за следващите решения - неделя, 25 октомври.

Играта вече е пълнофункционална - може да започнете разработката на нови продукти, както на съществуващия sonite пазар, така и на новия vodite веднага. Разработката на продукт изисква значителни инвестиции, затова имате възможност да използвате банкови заеми.

Заемите, като всеки един ресурс, са ограничени - за тях важат следните правила:

Сумата, която заявите като заем, трябва да бъде използвана през текущия период! Трябва да пуснете заявка за заем (Interface->Finances->New Loan) и да го изхарчите веднага - предвиждате в бюджета си дефицит, равен на заема, който искате. Ако заемът отговаря на горните условия, аз го одобрявам след като изпратите решенията си. Както бюджета, така и заема не се прехвърлят в следващия период - няма смисъл да искате повече пари, отколкото сте предвидили да изхарчите в конкретния период. Ако заема не отговаря на условията по-горе, ще трябва да го променя и парите, които не ви достигат, ще се намалят автоматично от играта (намаляват се най-вече разходите за реклама). Другата опция в софтуера - искане за увеличаване на маркетинговия бюджет не я използвайте, тя е предвидена за подпомагане на отбори, които не се справят достатъчно добре.

14.10. Започваме с маркетинговата игра - тази година се състезават 35 отбора, които са групирани в 6 индустрии: Дъмбълдор, Хагрид, Хари, Хърмаяни, Снейп и Уизли. Всички отбори трябва да са получили информация относно индустрията, отбора и паролата за достъп на мейлите, посочени при регистрацията. Ако нямате мейл от мен, моля проверете в spam папката си. Изтеглете софтуера и настройте кои папки ще ползвате за Private и Exchange (папка за трансфер), като настройката за Program directory не я променяйте. Файловете за вашия отбор можете да изтеглите от страницата Файлове, като след това трябва да ги разархивирате директно в папката за трансфер. Предаването на решения става отново през сайта, от страницата Решения.

След като предадете решенията си, проверете на страницата Статус дали решенията ви са получени. Ако пише, че не са, прочетете внимателно последната точка от упътванията за предаване на решения и опитайте отново. Срок за първите решения - неделя, 18 октомври.

10.10. Започваме с новото издание на маркетинговата игра. Ето какво трябва да направите преди да се регистрирате:

В сряда (14 октомври) на посочените мейли ще получите инструкциите за началото на играта.

20.9. Разгледайте учебните планове за курсовете по Маркетинг за учебната година 2020/2021 г., правилата за формиране на оценката, заданията и сроковете за курсовите работи и необходимата литература:

Можете да се присъедините към Facebook групата на курса по маркетинг, в която обсъждаме всякакви въпроси.