Здравейте!

Привет на всички, които за първи път посещават този сайт! Неговата основна цел е да подпомага студентите от Стопански факултет на СУ в упражненията и лекциите им по Маркетинг.

Класация: Период 6

28.11. Период 7 започва за всички индустрии, начело е нов (стар) лидер - отбор Superman Y, които взимат обратно първото място от отбор Superman I. Коледа наближава, затова започваме с подаръците - всички отбори с индекс по-малък от 1000 получават безвъзмездна субсидия от 5 млн. на период. Целта на субсидията е да станат по-конкурентоспособни и в края на играта да успеят да реализират плановете, за които не им достигат средства. Едновременно с това остава възможността да ползвате заеми, ако все още не сте достигнали лимита от 15 млн. Срок за следващите решения - неделя, 3 декември.

21.11. Започваме с период 6 - файловете са готови за всички индустрии. Имаме нов глобален лидер - Superman I, които повеждат със съвсем малко досегашния лидер Superman Y. За третото място също се борят 3 отбора. Срок за следващите решения - неделя, 26 ноември.

13.11. Вече сме в период 5, този път почти нямаше закъснели отбори, така че всички индустрии могат да изтеглят новите резултати. Superman Y за момента задържат първото място в глобалната класация, но конкурентите им от отбор I вече са много близо до тях. Срок за следващите решения - неделя, 19 ноември.

9.11. С известно закъснение продължаваме с период 4 - отборите могат да изтеглят новите файлове. Superman Y затвърждават лидерската си позиция с резултат 3693, който се дължи в голяма степен на това, че първи успяха да пуснат водит на пазара! Да видим какво ще стане следващият период, когато и другите отбори пуснат своите водити. Срок за следващите решения - неделя, 12 ноември.

1.11. Период 3 е готов за всички индустрии - можете да си изтеглите новите файлове. Новият лидер в класацията е отбор Superman Y с резултат от 2011! Срок за следващите решения - неделя, 5 ноември.

Ето няколко полезни документа, в които са описани стратегиите на победителите от предишни години - прочетете ги, за да не изоставате от лидерите.

25.10. Всички индустрии започват период 2 на играта. Честито на временните лидери от отбор Superman I, които постигат резултат от 1382. За да видите резултатите си, изтеглете отново файла от сайта и изпълнете същите стъпки като през първия период, като запишете новите файлове върху старите в Exchange папката. Срок за следващите решения - неделя, 29 октомври.

Играта вече е пълнофункционална - може да започнете разработката на нови продукти, както на съществуващия sonite пазар, така и на новия vodite веднага. Разработката на продукт изисква значителни инвестиции, затова имате възможност да използвате банкови заеми.

Заемите, като всеки един ресурс, са ограничени - за тях важат следните правила:

Сумата, която заявите като заем, трябва да бъде използвана през текущия период! Трябва да пуснете заявка за заем (Interface->Finances->New Loan) и да го изхарчите веднага - предвиждате в бюджета си дефицит, равен на заема, който искате. Ако заемът отговаря на горните условия, аз го одобрявам след като изпратите решенията си. Както бюджета, така и заема не се прехвърлят в следващия период - няма смисъл да искате повече пари, отколкото сте предвидили да изхарчите в конкретния период. Ако заема не отговаря на условията по-горе, ще трябва да го променя и парите, които не ви достигат, ще се намалят автоматично от играта (намаляват се най-вече разходите за реклама). Другата опция в софтуера - искане за увеличаване на маркетинговия бюджет не я използвайте, тя е предвидена за подпомагане на отбори, които не се справят достатъчно добре.

17.10. Поздравления за 28-те отбора с 91 участника, които започват надпреварата в играта. Отборите са групирани в 5 индустрии: Batman, Hulk, Spiderman, Superman и Wonderwoman. Всички отбори трябва да са получили информация относно индустрията, отбора и паролата за достъп на мейлите, посочени при регистрацията. Ако нямате мейл от мен, моля проверете в spam папката си. Изтеглете софтуера и настройте кои папки ще ползвате за Private и Exchange (папка за трансфер), като настройката за Program directory не я променяйте. Файловете за вашия отбор можете да изтеглите от страницата Файлове, като след това трябва да ги разархивирате директно в папката за трансфер. Първият период играта е с ограничена функционалност с цел да навлизате постепенно, затова модулите Brand Portfolio и Research & Development не са активни. Предаването на решения става отново през сайта, от страницата Решения.

След като предадете решенията си, проверете на страницата Статус дали решенията ви са получени. Ако пише, че не са, прочетете внимателно последната точка от упътванията за предаване на решения и опитайте отново. Срок за първите решения - неделя, 22 октомври.

14.10. Започваме с новото издание на маркетинговата игра. Ето какво трябва да направите преди да се регистрирате:

1.10. Разгледайте учебните планове за курсовете по Маркетинг за учебната година 2023/2024 г., правилата за формиране на оценката, заданията и сроковете за курсовите работи и необходимата литература:

Можете да се присъедините към Facebook групата на курса по маркетинг, в която обсъждаме всякакви въпроси.