Здравейте!

Привет на всички, които за първи път посещават този сайт! Неговата основна цел е да подпомага студентите от Стопански факултет на СУ в упражненията и лекциите им по Маркетинг.

Класация: Период 11 (крайна)

8.01. Честито на победителите Мария Боянова, Даяна Кирилова, Николай Бижев и Христо Ангелов от отбор Моцарела O, завършили с резултат 8 773! Можете да изтеглите файловете на всеки един отбор с парола igra2021 ако ви е интересно какво се е случило през последния период. Благодаря на всички за ентусиазма и за споделените емоции, надявам се играта да ви е била полезна и забавна!

21.12. Толкова драматична битка не си спомням да е имало досега в играта. На върха се завръщат Бри A с рекорден индекс от 9801! Това е последният период на играта, като правилата за заемите остават същите (размер до 5 млн., връщане до 3 периода, до 15 млн. общо за цялата игра). За да сте сигурни, че нещо няма да се обърка, можете да изпратите решенията си и по-рано - да мога да ви предупредя навреме, ако има някакъв проблем. Весели празници на всички! Срок за последните решения - сряда, 5 Януари.

14.12. Период 9 е готов! В глобалната класация вървим към фотофиниш - Рикота E и Моцарела O си разменят местата, като разликата между тях продължава да е символична. Вече сме в предпоследния период на играта, но до края всичко си остава същото: можете да взимате заеми, ако не сте надхвърлили общо 15 млн. от началото на играта и да заявите, че ще ги връщате за до 3 периода. Можете да пускате проучвания за нови продукти, макар че няма да можете да ги използвате, с идеята, че това влияе на индекса ви. Понеже крайният резултат от играта определя точките, които ще получите, добре е да вложите малко повече усилия, за да финиширате с резултат над 1000 - може да прочетете пак стратегиите на победителите, а защо не и да потърсите помощ от колеги! Срок за предпоследните решения - неделя, 19 декември.

6.12. Резултатите на всички индустрии са готови! На върха на класацията има драма - лидерът от миналия период губи мястото си, но там се завръща Моцарела O с резултат 5356. Само с 1% по-нисък резултат е друг от предишните лидери Рикота E, така че до края ще е супер интересно!

След кратка дискусия във Фейсбук взехме решение до края на играта да има още 3 периода (9 период - 12 декември, 10 период - 19 декември и 11 период - 5 януари). Срок за следващите решения - неделя, 12 декември.

29.11. Период 8 започва за всички индустрии и имаме изненада на върха на класацията - Бри A повежда с космически резултат от 5 502 след скок от 5 места нагоре през този период, 29 през миналия и последно място преди 3 периода! Понеже Коледа наближава, започваме с подаръците - всички отбори с индекс по-малък от 1000 получават безвъзмездна субсидия от 5 млн. на период. Целта на субсидията е да станат по-конкурентоспособни и в края на играта да успеят да реализират плановете, за които не им достигат средства. Едновременно с това остава възможността да ползвате заеми, ако все още не сте достигнали лимита от 15 млн. Срок за следващите решения - неделя, 5 декември.

22.11. Период 7 започва за всички индустрии с нов лидер на върха на класацията - Рикота E повеждат с индекс 4610. Срок за следващите решения - неделя, 28 ноември.

15.11. Започваме с период 6 - файловете са готови за всички индустрии. Тази седмица лидерът в общата класация Моцарела O запазва мястото си с индекс 3818, но на второ място се появява отбор Рикота E, който се изкачва с 15 места нагоре. Срок за следващите решения - неделя, 21 ноември.

8.11. Вече сме в период 5. Имаме нов лидер, който се изкачва с 5 места нагоре - Моцарела O с индекс 2952, следвани от Бри U. С нетърпение очаквам отговора на лидерите от миналия период. Срок за следващите решения - неделя, 14 ноември.

1.11. Продължаваме с период 4 - всички отбори могат да изтеглят новите си файлове. Имаме нов лидер в класацията и това са Гауда I, които се изкачват с 28 места нагоре! Удивително, но на второ място са още един отбор от индустрия Гауда Y, които бяха лидери през предишния период. В топ 5 имаме отбори, които се изкачват с по 8 и 14 места нагоре, така че от тук нататък само може да стане по-интересно! Срок за следващите решения - неделя, 7 ноември.

25.10. Период 3 е готов за всички индустрии - можете да си изтеглите новите файлове. Ето няколко полезни документа, в които са описани стратегиите на победителите от предишни години - прочетете ги, за да не изоставате от лидерите. Срок за следващите решения - неделя, 31 октомври.

19.10. Всички индустрии започват период 2 на играта. За да видите резултатите си, изтеглете отново файла от сайта и изпълнете същите стъпки като през първия период, като запишете новите файлове върху старите. Срок за следващите решения - неделя, 24 октомври.

Играта вече е пълнофункционална - може да започнете разработката на нови продукти, както на съществуващия sonite пазар, така и на новия vodite веднага. Разработката на продукт изисква значителни инвестиции, затова имате възможност да използвате банкови заеми.

Заемите, като всеки един ресурс, са ограничени - за тях важат следните правила:

Сумата, която заявите като заем, трябва да бъде използвана през текущия период! Трябва да пуснете заявка за заем (Interface->Finances->New Loan) и да го изхарчите веднага - предвиждате в бюджета си дефицит, равен на заема, който искате. Ако заемът отговаря на горните условия, аз го одобрявам след като изпратите решенията си. Както бюджета, така и заема не се прехвърлят в следващия период - няма смисъл да искате повече пари, отколкото сте предвидили да изхарчите в конкретния период. Ако заема не отговаря на условията по-горе, ще трябва да го променя и парите, които не ви достигат, ще се намалят автоматично от играта (намаляват се най-вече разходите за реклама). Другата опция в софтуера - искане за увеличаване на маркетинговия бюджет не я използвайте, тя е предвидена за подпомагане на отбори, които не се справят достатъчно добре.

12.10. Поздравления за 35-те отбора със 123 участника, които започват надпреварата в играта. Отборите са групирани в 6 индустрии: Бри, Чедър, Ементал, Гауда, Моцарела и Рикота. Всички отбори трябва да са получили информация относно индустрията, отбора и паролата за достъп на мейлите, посочени при регистрацията. Ако нямате мейл от мен, моля проверете в spam папката си. Изтеглете софтуера и настройте кои папки ще ползвате за Private и Exchange (папка за трансфер), като настройката за Program directory не я променяйте. Файловете за вашия отбор можете да изтеглите от страницата Файлове, като след това трябва да ги разархивирате директно в папката за трансфер. Предаването на решения става отново през сайта, от страницата Решения.

След като предадете решенията си, проверете на страницата Статус дали решенията ви са получени. Ако пише, че не са, прочетете внимателно последната точка от упътванията за предаване на решения и опитайте отново. Срок за първите решения - неделя, 17 октомври.

9.10. Започваме с новото издание на маркетинговата игра. Ето какво трябва да направите преди да се регистрирате:

В сряда (13 октомври) на посочените мейли ще получите инструкциите за началото на играта.

25.9. Разгледайте учебните планове за курсовете по Маркетинг за учебната година 2021/2022 г., правилата за формиране на оценката, заданията и сроковете за курсовите работи и необходимата литература:

Можете да се присъедините към Facebook групата на курса по маркетинг, в която обсъждаме всякакви въпроси.